LASIK metoda laserskog uklanjanja dioptrije

LASIK - lasersko uklanjanje dioptrijeLASIK (laser in situ keratomileusis) predstavlja najčešće primenjivan i najpopularniji hirurški postupak za uklanjanje dioptrije. Zahvaljujući potpunoj bezbolnosti, desetominutnom trajanju i činjnici da se već sutradan postiže zadovoljavajući kvalitet vida, koji za samo nekoliko dana postaje potpuno jasan, do sada se ovoj intervenciji podvrglo oko 40 miliona ljudi širom sveta. Procenat uspešnosti ove metode od čak 95% i mogućnosti komplikacija od svega 1%, čini je visoko pouzdanom i efikasnom. 

U primeni ove metode koristi se mikrokeratom – uređaj kojim se seče tanak sloj prednjeg dela rožnjače, stvarajući zalizak (flep) debljine 1/3 od ukupne debljine rožnjače, koji ostaje jednim delom vezan za rožnjaču. Ovaj postupak traje svega 30-ak sekundi i predstavlja jedinu nelagodnost za pacijenta tokom operacije. Flep koji je napravljen se potom gura u stranu tako da otkriva središnji sloj rožnjače, a zatim se koristi excimer laser kojim se vrši njegovo preoblikovanje. Flep se zatim vraća i preuzima novi oblik kreiran od strane excimer lasera. Zahvaljujući visokoj sposobnosti samoregeneracije epitela rožnjače, flep sraste u roku od jednog dana, te nema potrebe za koncima. 

Celokupna procedura traje oko 10-ak minuta za oba oka, a delovanje samog lasera traje oko 2,5 sekunde po oku, zavisno od visine dioptrije. Operacija je potpuno bezbolna i komforna, vrši se u kapljičnoj anesteziji i ne zahteva hospitalizaciju, tj. pacijent istog dana odlazi kući i pridržava se savetovanog režima ponašanja i ukapavanja terapijskih kapi. Efekat operacije je praktično trenutačan – odmah se postiže skoro normalna vidna oštrina, a nakon 4-6 nedelja očekuje se potpuno stabilan rezultat. Jedini diskomfor predstavlja mogućnost da se nekoliko sati nakon operacije javi osećaj grebanja i suzenje operisanog oka. Već jedan dan nakon operacije vid pacijenta postaje funkcionalan te se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima (osim ukoliko posao podrazumeva rad u nepogodnim uslovima kao što su prašina, vetar, prljavština itd.), a nakon tri nedelje dozvoljena su teža fizička umaranja i bavljenje sportom. U izuzetno retkim slučajevima može se dogoditi da nakon operacije zaostane dioptrija i tada je moguće izvršiti retretman, obično posle nekoliko nedelja ili meseci. 

Oftalmolog će razmotriti mogućnosti za primenu LASIK metode ukoliko:

  • postoje neki ograničavajući faktori vezani za oko, kao što su udružene očne bolesti (kratkovidost preko -12.00 dioptrija ili dalekovidost preko +6.00 dioptrija; astigmatizam preko +6.00 dioptrija)
  • nepogodno opšte zdravstveno stanje pacijenta ( trudnoća, dojenje, bolesti vezivnog tkiva, dijabetes, keratokonus, imunodeficijentna stanja )

LASIK metoda – prednosti

LASIK metoda – mane

U okviru ove metode ne tretira se površinski deo rožnjače, pa pacijenti osećaju dalkeo manje neugodnosti za vreme i posle operacije

Postoji rizik od komplikacija vezanih za kornealni flap

Nakon LASIK-a efekat je praktično trenutačan – poboljšanje vidne oštrine je odmah vidljivo

Podrazumeva veći rizik od patoloških izmena debljine i oblika rožnjače 

Daleko je manji rizik od postoperativne infekcije i inflamacije, u odnosu na PRK metodu

Nije primenjivo kod osoba kod kojih je debljina rožnjače nedovoljna

Brz postoperativni oporavak – daleko manje neprijatnosti u odnosu na PRK

Lošija opcija za pacijente sa lošim kvalitetom suznog filma