Vrste laserskog uklanjanja dioptrije

Lasersko uklanjanje dioptrije je moguće izvršiti primenom više različitih metoda. Ono što je zajedničko za svaku od njih je menjanje prelomne moći rožnjače primenom lasera, čime se dioptrija trajno uklanja a rezultat je jasan vid, bez nošenja naočara ili kontaktnih sočiva. 

Površina rožnjače je prekrivena tankim epitelnim ćelijskim slojem koji ima zaštitnu ulogu, a budući da se epitelne ćelije brzo obnavljaju, nije moguća primena lasera direktno na površinu rožnjače. Iz tog razloga potrebno je “zaobići” površni epitelni sloj i primeniti laser na tkivo rožnjače ispod epitela. Upravo prema načinu na koji se ovo vrši, razlikujemo dve osnovne metode laserskog uklanjanja dioptrije: PRK i LASIK

Pacijenti ne mogu slobodno da biraju metodu operacije koju će imati. Ljudi sa zdravom rožnjačom mogu izvršiti LASIK, oni sa tankom rožnjačom su prilagodljiviji PRK metodi, dok oni koji imaju rožnjaču izrazito tanku i slabog kvaliteta ne smeju primeniti laser već samo ugradnju intraokularnih sočiva, koja predstavlja najbolje rešenje za sve one koji nisu pogodni za korekciju vida pomoću lasera. 

Povezani linkovi:

Metode laserskog skidanja dioptrije