Vodič za pacijente – pre, tokom i posle operacije

Operaciji laserskog uklanjanja dioptrije prethodi detaljna, opsežna priprema, tokom koje se vrše brojne pretrage i pregledi na kojima se utvrđuje da li je pacijent odgovarajući kandidat za ovu intervenciju. Priprema je ujedno i najdugotrajniji i najiscrpniji deo celokupnog operativnog toka, a o više o tome pročitajte na LINK. Sve što sledi nakon toga, vrši se brzo, efikasno i pouzdano. 

Pre same operacije

 Na dan operacije pacijent dolazi minimum pola sata ranije, uz pratnju. Po dolasku vrši se pregled na laserskom mikroskopu i obavlja se razgovor sa pacijentom tokom kog lekar još jednom prolazi kroz najvažnije informacije i savete. Kako bi pacijent bio potpuno pripremljen za intervenciju, korisno je da se pridržava nekih opštih saveta.  Nakon provere dioptrije, pacijent odlazi u prostoriju za pripremu gde medicinska sestra ukapava anestetik u oko. Kapljična anestezija će omogućiti da ceo proces bude apsolutno bezbolan i nimalo neprijatan za pacijenta. Nakon što se završe pripreme, medicinska sestra uvodi pacijenta u operacionu salu. 

Lasersko uklanjanje dioptrije - intervencija Lasersko skidanje dioptrije - intervencija

Operacija 

U sali je obavezno prisutan lekar, medicinska sestra koja pruža asistenciju i inženjer koji podešava sve potrebne parametre na laseru.

Pacijent leže na krevet laserskog sistema i operacija počinje. Tokom cele procedure pacijent je budan, svestan i u neprekidnoj komunikaciji sa lekarom. Dok pacijent leži, iznad njega se nalazi glava lasera i jedino njegovo zaduženje je da fiksira pogled u zeleno svetlo. Pre same intervencije, oči se dodatno anesteziraju sunđerom natopljenim u anestetik i zatim lekar nežno stavlja držače za kapke koji onemogućava treptanje oka. Ono što je bitno naglasiti je da pacijent ni na koji način ne može pomeranjem očiju ugroziti operaciju, budući da napredan laserski sistem Allegretto Wave Eye-Q ima integrisan visoko sofisticirani softver tzv. Eye tracker koji prati pokrete oka brzinom od 400 pokreta u sekundi, te pri svakom izlasku oka iz fokusa, laser automatski prestaje da radi. 

Sama operacija ne traje duže od 10 minuta za oba oka, a delovanje lasera traje svega 2,5 sekunde po jednoj dioptriji. Proces intervencije laserskog uklanjanja dioptrije se razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju PRK  ili Lasik metoda, ali bitno je reći da nijedna od ovih metoda nije nimalo bolna za pacijenta.

Po završetku operacije, pacijent ustaje sa stola i dalje prati uputstva lekara. 

Lasersko uklanjanje dioptrije - operacija Lasersko uklanjanje dioptrije - operacija Lasersko skidanje dioptrije - operacija

Neposredno nakon operacije 

Odmah po završetku intervencije, u operacionoj sali, pacijent oseća prve efekte boljeg vida. Naime, u operacionim salama je na odgovarajućoj udaljenosti namenski postavljen zidni sat, te je pitanje „Koliko ima sati?“ prilika da pacijent već u prvim sekundama oseti dejstvo operacije. Ovo je ujedno i najemotivniji trenutak za većinu pacijenata, jer je to momenat u kom oni shvate da je njihov život od tada promenjen. Ipak prvog dana je u većini slučajeva vid još uvek prilično vodenast, te tzv. „WOW efekat“ uglavnom nastupa prvog dana nakon operacije, kada se postiže veoma dobra vidna oštrina.

Nakon operacije, pacijent odlazi u ambulantu gde se vrši ponovni pregled. Pre odlaska pacijenta, lekar obavlja razgovor sa njim dajući mu postoperativna uputstva kojih je potrebno pridržavati se, kao i sve potrebne medikamente. Kako bi se zaštitila rožnjača u periodu zarastanja, lekar može postaviti kontaktno sočivo i preporučiti nošenje štitnika tokom noći. Negativna reakcija koju je moguće osetiti nakon operacije ogleda se u osećaju peckanja, grebanja i suvoće u oku. Ovo su normalne reakcije, koje obično nestaju za nekoliko sati. Otprilike pola sata po završetku operacije, pacijent je slobodan i odlazi svojoj kući. Prva kontrola zakazuje se odmah sutradan i na kontrolu je potrebno poneti kapi za oči koje je lekar dao pacijentu. Na kontroli se vrši pnovni pregled i zakazuje se naredna kontrola za nedelju dana. Sledeće kontrole se zakazuju nakon mesec dana, šest meseci i redovne kontrole na svakih godinu dana. 

Lasersko uklanjanje dioptrije - nakon operacije

Uputstva nakon operacije 

Do prve kontrole, preporučuje se da pacijent par sati nakon operacije spava ili drži oči zatvorenim. Potrebno je koristiti veštačke suze na svakih sat-dva, izbegavati trljanje očiju i spavati sa zaštitnim providnim „školjkama“ preko očiju koje je lekar dao.

Od velike važnosti je pridržavanje svih uputstava koje je lekar dao!

Antibiotske kapi je potrebno ukapavati prve dve nedelje a veštačke suze prva dva meseca. U prvih nekoliko dana zabranjeno je umivanje vodom, a umesto toga se preporučuju fiziološki rastvori ili neotvorena flaširana voda. Savetuje se izbegavanje boravka u prašnjavim, zadimljenim ili klimatizovanim prostorijama. Takođe, potrebno je izbegavati rad za računarom u privh nedelju dana, a ukoliko to pak nije moguće, potrebno je praviti česte pauze na svakih pola sta.

Ukoliko je pacijentu postavljeno meko kontaktno sočivo, nakon PRK metode sočivo nositi 3 dana, a kapljice kapati nekoliko meseci. Nakon LASIK metode sočiva ostaju na oku 1 dan, a pacijent kapa kapljice oko mesec dana. 

Režim života nakon operacije 

Nakon prve nedelje, pacijent je sposoban za većinu radnih i svakodnevnih aktivnosti. Povratak na posao je moguć već nakon trećeg dana, izuzev ukoliko to podrazumeva rad u težim radnim uslovima (npr. varenje, građevinski radovi, rad u rudniku, rad u prašini, rad u izuzetno visokim ili niskim temperaturama itd.). Tri nedelje nakon operacije potrebno je izbegavati teže fizičke aktivnosti, kao i kupanje u bazenu ili moru. Trljanje očiju je zabranjeno u prvih mesec dana.

Kod većine pacijenata vid je izuzetno jasan već par dana nakon intervencije. Ipak, moguće je da u jednom trenutku vid bude kristalno jasan, a već u sledećem se blago zamuti ili da se javljaju prolazni fenomeni u vidu zablještenja, halo oko posmatranih izvora svetlosti id. Ovo je normalna reakcije u postoperativnom periodu i javlja se kao posledica suvog oka. Stoga je veoma važno korisiti veštačke suze, kako bi došlo do oporavka suznog filma.