Kontraindikacije

1.       STAROST PACIJENTA

Pacijenti mlađi od 20 godina nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije zato što kod njih još uvek nije postignuta refraktivna stabilnost, odnosno usled promene karakteristika prelomnog sistema oka može doći do izmene dioptrije. 

2.     STABILNOST DIOPTRIJE

Refraktivni hirurzi preferiraju pacijente kod kojih se na osnovu prethodnih oftalmoloških nalaza može utvrditi da je u poslednjih godinu dana dioptrija stabilna, odnosno da se nije menjala za više od +0.50/-0.50D. 

3.      DEBLJINA ROŽNJAČE 

Debljina rožnjače mora da bude dovoljna da nakon laserske intervencije kojom se ona istanjuje ostane dovoljna količina intaktnog tkiva koje će omogućiti rožnjači da zadrži svoj rigiditet i adekvatan oblik. Za hirurga debljina rožnjače predstavlja jedan od parametara kojim se odlučuje za LASIK ili PRK metodu laserskog skidanja dioptrije. U slučaju izražene istanjenosti hirurg ne preporučuje intervenciju već razmatra mogućnost drugog vida refraktivne hirurgije.

 4.       BOLESTI ROŽNJAČE

Ukoliko se tokom detaljnog kliničkog pregleda i snimanja mapa rožnjače (kornealna topografija) utvrdi postojanje bilo kog oboljenja rožnjače (npr. keratokonus, različiti oblici kornealnih degeneracija i distrofija, akutni i hronični infektivni procesi) to predstavlja apsolutnu kontraindikaciju za lasersku intervenciju.

 5.      BOLESTI OKA

Lasersko skidanje dioptrije nije preporučljivo kod pacijenata koji imaju glaukom, dijabetesnu retinopatiju, hronični uveitis, različita patološka stanja na mrežnjači. Kod pacijenata kod kojih se pregledom utvrdi postojanja katarakte (sive mrene) preporučuje se operacija katarakte kod koje se vrši ugradnja veštačkog monofokalnog ili multifokalnog sočiva kojim se koriguje postojeća refrakciona anomalija.

 6.    SISTEMSKE AUTOIMUNE BOLEST I BOLESTI VEZIVNOG TKIVA

Kod osoba sa autoimunim bolestima postoji izmenjen imuni odgovor i zato nakon laserskog skidanja dioptrije može doći do neadekvatnog zaceljivanja rožnjače, jake inflamatorne reakcije i oštećenja rožnjače. Postojanje autoimunog oboljenja (npr. reumatoidni artritis, sistemski lupus, fibromialgija) može biti relativna ili apsolutna kontraindikacija u zavisnosti od toga da li je bolest adekvatno lečena i kontrolisana, odnosno da li su zdravstveno stanje pacijenta i njegov imuni odgovor stabilni. 

7.     TRUDNOĆA I DOJENJE

Hormonalni poremećaji koji prate trudnoću i dojenje mogu dovesti do nestabilnosti dioptrije i stoga se ne preporučuje podvrgavanje laserskoj korekciji tokom trudnoće i dojenja. 

Detaljno i korektno odrađen oftalmološki pregled i realno sagledavanje anatomskog i funkcionalnog stanja oka kao i celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta, čini lasersko uklanjanje dioptrije bezbednom metodom uklanjanja dioptrije koja dovodi do zadovoljavajućeg ishoda.

Izvor: www.perfectvision.rs