June 6, 2019

Lasersko skidanje dioptrije i suvo oko

Sindrom suvog oka se najčešće javlja kod osoba starije životne dobi. Međutim, u današnje vreme kada  su računari i mobilni telefoni naša svakodnevnica, sve češće se javlja i kod mlađih osoba.

Šta je to sindrom suvog oka?

Sindrom suvog oka nastaje usled nedostatka suza, povećanog isparavanja suza sa površine oka ili oštećenja suznog filma.

Do suvoće oka dolazi zbog starosti, hormonalne nestabilnosti, sistemskih bolesti, upotrebe određenih lekova ili rastvora za oči, korišćenja kontaktnih sočiva, ali i boravka u suvim, klimatizovanim prostorijama ili nakon operacije oka.

Simptomi suvog oka su osećaj grebanja, peckanja i prisustva peska u očima, osećaj stranog tela u oku, zamućenje vida, osetljivost na svetlost i nepodnošenje kontaktnih sočiva.

Sindrom suvog oka

Da sam kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ako imam suvo oko?

I pacijenti sa slabim suznim filmom mogu biti dobri kandidati za lasersko skidanje dioptrije, jedino je važno precizno odrediti kojom metodom će skidanje dioptrije biti izvršeno.

Pre laserskog skidanja dioptrije vrši se veoma detaljan preoperativni pregled. Sastavni deo ovog pregleda je i tzv. Schirmer test kojim se utvrđuje da li suzne žlezde luče dovoljno suza da bi se održala potrebna vlažnost oka.

Schirmer test je bezbolan i istovremeno se radi na oba oka. Specijalne papirne trake sa označenom skalom za merenje količine suza se postavljaju na donji kapak, te se nakon 5 minuta skidaju i posmatra se količina suza koja je izlučena. 

Ukoliko pacijent ima dovoljnu količinu suza može biti potencijalni kandidat za lasersko skidanje dioptrije LASIK metodom, a ukoliko ima slabiji suzni film, savetuje se PRK metoda.

Lasersko skidanje dioptrije i sindrom suvog oka

Lečenje suvog oka nakon laserskog skidanja dioptrije

Suvoća oka može dodatno prolongirati stabilizaciju vidne oštrine nakon laserskog skidanja dioptrije. Kod tih pacijenata obavezna je primena veštačkih suza (poželjno bez konzervansa) nekoliko puta dnevno u periodu od 3-6 meseci posle operacije, kao i postoperativno praćenje.

Primena veštačkih suza nakon laserskog skidanja dioptrije je naročito važna kod pacijenata koji imaju slabije izlučivanje suza, kao i kod pacijenata koji su pre operacije dugo godina nosili kontaktna sočiva.

 

Ostavite komentar