April 19, 2019

Da li se laserskim skidanjem dioptrije može ukloniti astigmatizam?

Poznato je da se operacijom laserskog skidanja dioptrije može ukloniti kratkovidost (minus dioptrija za daleko) i dalekovidost (plus dioptrija za blizinu). Ono što je manje poznato je da se ovim zahvatom uspešno uklanja i astigmatizam (cilindrična dioptrija).

 Šta je astigmatizam?

Rožnjača je prednji, najistaknutiji, providni deo oka kroz koji svetlosni zraci ulaze u oko. Uobičajeno, ona je okruglog oblika, kao ping-pong loptica. Međutim, kod osoba koje imaju astigmatizam, rožnjača je izdužena, elipsastog oblika. Stoga, kada svetlost ulazi u oko, normalna putanja se menja i dolazi do pojave više fokusa svetlosnih zraka. To uzrokuje zamagljen, nejasan vid posmatranog predmeta, deformisanu sliku ili deformaciju slova prilikom čitanja teksta.

Astigmatizam može postojati samostalno ili može biti udružen sa kratkovidošću ili dalekovidošću.

 Astigmatizam

 

lasersko uklanjanje dioptrijeOperacija astigmatizma

Privremeno rešenje kojim možete korigovati astigmatizam jeste optička korekcija naočarima sa cilindričnim staklima ili kontaktnim sočivima (gas propusna kontaktna sočiva ili specijalna meka torična kontaktna sočiva).

Ukoliko želite da trajno rešite ovaj problem, jedna od opcija je lasersko skidanje dioptrije. Laserski zraci mogu ukloniti astigmatizam do +/-5.0D. Ukoliko pacijent pored astigmatizma ima i udruženu plus ili minus dioptriju u rasponu od -10.0 do +5.0D, to je takođe moguće ukloniti u istom aktu.

 

Šta ako nisam pogodan kandidat za lasersko skidanje diotprije?

Ukoliko se na preoperativnom pregledu utvrdi da iz bilo kog razloga ne zadovoljavate potrebne preduslove za lasersko skidanje dioptrije, možete razmisliti o alternativnoj operaciji kojom se postiže isti efekat dobrog vida bez naočara.

U pitanju je operacija sa ugradnjom intraokularnih sočiva, koja se postavljaju na mesto prirodnog sočiva u oku, preuzimajući njegovu funkciju i ostaju trajno u oku obezbeđujući dobar vid. Jedina vrsta intraokularnih sočiva kojima se ispravlja astigmatizam su torična intraokularna sočiva.

Razlikujemo torična monofokalna sočiva (čijom ugradnjom se postiže dobar vid za daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara, dok za blizinu ostaje dioptrija) i torična multifokalna sočiva (nakon ugradnje pacijent se oslobađa potrebe nošenja naočara i za blizu i za daleko). Saznajte više o ovoj intervenciji klikom na: LINK.

Ostavite komentar