February 6, 2019

Da li se dioptrija može vratiti posle laserskog skidanja dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije jedna je od najčešće izvođenih operacija u svetu, sa veoma visokim procentom uspešnosti i bezbednosti. Ipak, pacijenti imaju brojne dileme i pitanja, a većina se odnosi na mogućnost povrata dioptrije nakon operacije. 

Garancija da će operacija uspeti

Iz straha, pacijenti često traže garanciju od svog hirurga da će operacija uspeti. 

Da li se dioptrija može vratiti posle laserskog skidanja dioptrije?

Kao i svaki drugi operativni zahvat i lasersko uklanjanje dioptrije nosi određeni rizik. Srećom, u slučaju laserskog skidanja dioptrije, operativne i postoperativne komplikacije su svedene na minimum. Statistika pokazuje da je procenat komplikacija nakon laserskog skidanja dioptrije manji od 1%.

Da li se dioptrija može vratiti posle operacije?

Da li se dioptrija može vratiti posle laserskog skidanja dioptrije?U nekim, vrlo retkim slučajevima, može doći do “vraćanja” dela dioptrije. Ovo se može desiti zbog promene veličine samog oka, kao i zbog promene zakrivljenosti rožnjače.

U pitanju je povrat malog dela dioptrije koji obično ne prelazi 5-10% dioptrije koju je pacijent imao pre operacije. Ova situacija je retka, ali je češća kod velikih dioptrija i to više kod velikih plus nego kod minus dioptrija.

 

Šta ako mi se vrati dioptrija posle operacije?

Ukoliko pacijentu smeta mala dioptrija koja se „vrati“ nakon operacije, može se razmišljati o retretmanu. Potrebno je da je rožnjača dovoljne debljine da se na nju može ponovo delovati laserom. Ovaj retretman vrši se posle 3 do 6 meseci i pacijent nema dodatnih trošova tj. vrši se besplatno.

 Da li se dioptrija može vratiti posle laserskog skidanja dioptrije?

Važnost transparentnog informisanja pacijenta

Ustanove u kojima se vrše operativni zahvati, zakonom su obavezne da svakog pacijenta pre operacije usmeno i pismeno informišu o svim potrebnim segmentima procedure pre, tokom i posle operacije. Kada je pacijent dobio sve transparentne informacije i svojim potpisom potvrdio da shvata koji su mogući učinci operacije, kao i koje su eventualno moguće operativne i postoperativne komplikacije, te da pristaje na operaciju, tek tada se može pristupiti hirurškom zahvatu.

3 Comments

 1. Zebic Slavica September 2, 2019 at 11:05 pm #
  Sta moze biti razlog sto mom sinu koji je 2012 radio skeroplastiku I skidanje dioptrije bila je -19 kompjuterski 83 godiste radili su ruski doktori u ocnoj kuci zenit sada 2019 pocinje naglo da raste u januaru -2doboja naocare danas na kontroli porasla na -4 a I sam primecuje da mu vid slabi sve slabije vidi da li biste vi mogli da mu pomognete mislim da ocna kuca.zenit nije nista usavrsila I naprevala od njegove operacija I danas doktorka kaze da se grci.misic zar posle 17g toliko je proslo od operacije a sada se javlja pad vida ocigledno se nesto desava sa okom
 2. Zebic Slavica September 2, 2019 at 11:08 pm #
  Sta moze biti razlog sto mom sinu koji je 2012 radio skeroplastiku I skidanje dioptrije bila je -19 kompjuterski 83 godiste radili su ruski doktori u ocnoj kuci zenit sada 2019 pocinje naglo da raste u januaru -2doboja naocare danas na kontroli porasla na -4 a I sam primecuje da mu vid slabi sve slabije vidi da li biste vi mogli da mu pomognete mislim da ocna kuca.zenit nije nista usavrsila I naprevala od njegove operacija I danas doktorka kaze da se grci.misic zar posle 17g toliko je proslo od operacije a sada se javlja pad vida ocigledno se nesto desava sa okom imali kod vas mogucnosti fa sr utvrdi sta je u pitnju I fa mu se pomogne
  • admin September 4, 2019 at 10:08 am #
   Poštovana Slavice, Skleroplastika ne mora potpuno da zaustavi rast bulbusa, već u nekim slučajevima verovatno samo usporava njegov rast. Ove vrste operacija najbolje rade ruski hirurzi, pa predlažemo da se konsultujete sa adekvatnim stručnjakom za ovu oblast. Postoje privatne klinike u Srbiji u kojima ordiniraju ruski lekari, pa predlažemo da ih kontaktirate, uz detaljano objašnjenje kakav problem je u pitanju, kako bi Vas usmerili na pravog lekara sa kojim se možete konsultovati. Rast dioptrije može biti uzrokovan rastom očne jabučice na zadnjem segmentu, ukoliko oko i dalje nastavlja rast. S druge strane, ako je Vašem sinu rađeno lasersko skidanje dioptrije, deo rasta dioptrije može biti i usled zaravnjenja i istanjenja rožnjače, što se radi tokom refraktivne hirurgije. Ukoliko se rožnjača vremenom ispupči, i to može biti jedan od uzroka rasta miopije. Dakle, potrebno je uraditi 2 vrste pregleda - jedan vezan za zadnji pol oka i skleratoplastiku i drugi pregled rožnjače vezano za lasersko skidanje diotprije. U našoj ustanovi Vaš sin može uraditi ovu drugu vrstu pregleda. Jako je bitno proveriti kakvo je stanje retine, naročito periferije retine i naravno utvrditi uzrok rasta dioptrije. Pregled možete zakazati pozivom našeg call centra na broj 024/55-75-75 ili 060/55-75-754. Obavezno tražite termin kod dr Ivošević. Cena kompletnog oftalmološkog pregleda je 3.500 dinara, dok se dodatna dijagnostička snimanja posebno naplaćuju. Najverovatnije će biti potrebno uraditi topografski snimak rožnjače (cena 3.000 dinara) i OCT retine (3.000 dinara). Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju. Srdačan pozdrav.

Ostavite komentar