November 21, 2018

Lasersko skidanje dioptrije posle 45. godine: DA ili NE?

Lasersko uklanjanje dioptrije je intervencija kojom se brzo i pouzdano uklanja dioptrija i omogućava jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva. 

Lasersko skidanje dioptrije posle 45. godine: DA ili NE?

Ipak, nisu svi pacijenti pogodni kandidati za ovu operaciju. Postoje uslovi  koji moraju biti ispunjeni, a jedan od njih tiče se i godina starosti.

Koliko godina treba da imam za lasersko skidanje diotprije?

lasersko uklanjanje dioptrijeDonja starosna granica za lasersko skidanje dioptrije je 20 godina. Smatra se da se u tom periodu završava rast i razvoj, te da se dioptrija kod većine više neće menjati.

Gornju starosnu granicu je teško precizno definisati. Možemo reći da je to uslovljeno pojavom presbiopije tj. staračke diotprije za blizinu, koja najčešće počinje posle 50-te godine života, ali i drugim oboljenjima oka, kao što je katarakta (siva mrena).

Da li lasersko skidanje dioptrije uklanja staračku dioptriju?

Presbiopija ili staračka dioptrija  nastaje kao posledica promena na očnom sočivu, pri čemu dolazi do smanjenja njegove elastičnosti i prelomne moći usled čega se javlja potreba za nošenjem naočara za blizinu. 

Intervencijom laserskog skidanja dioptrije ne može se trajno ukloniti presbiopna tj. staračka dalekovidost, niti se može sprečiti njena pojava. Dakle, pacijenti koji su se ranije podvrgnuli ovoj operaciji, moraće koristiti naočare kada se staračka dalekovidost razvije.

Lasersko skidanje dioptrije i katarakta

U životnoj dobi nakon 50-te godine, često se javlja katarakta ili siva mrena – zamagljenje prirodnog očnog sočiva, usled čega opada vidna oštrina. Laserskim skidanjem dioptrije nije moguće ukloniti kataraktu, niti sprečiti pojavu iste. Iz tog razloga se osobama starijim od 50 godina ne savetuje ova operacija, jer će imati kratkotrajan efekat tj. pacijent će kroz određeno vreme, kako katarakta bude napredovala, morati uraditi još jednu operaciju.

Kako postići dobar vid bez naočara nakon 45. godine?

Ugradnja multifokalnih sočivaIz gore navedenih razloga, pacijentima nakon 45-50 godina se savetuje druga vrsta operacije, kojom se trajno postiže dobar vid bez naočara. U pitanju je operacija ultrazvučnim aparatom tzv. fakoemulzifikacija zamućenog sočiva sa ugradnjom intraokularnih sočiva, bezbolan zahvat koji traje oko 10-15 minuta i vrši se u kapljičnoj anesteziji, bez injekcija i šavova.

Postoji širok spektar različitih intraokularnih sočiva, koja se razlikuju po svojim karakteristikama i shodno tome, kvalitetu vida pacijenta nakon operacije.

Ostavite komentar