July 20, 2018

Lasersko skidanje dioptrije kod dece

Istraživanja pokazuju da sve više dece ima refrakcionu anomaliju tj. dioptriju. U želji da im pruže bolji vid i samim tim bolji kvalitet života, roditelji pokazuju sve veće interesovanje za lasersko skidanje dioptrije, kao veoma popularnu metodu korigovanja dioptrije.

Lasersko uklanjanje dioptrije

Međutim, ono što je manje poznato je činjenica da ova operacija ne samo da nije preporučljiva za decu, već je u mnogim zemljama i zabranjena, budući da nije odobrena od strane niti jedne regulatorne agencije najrazvijenijih zemalja sveta. 

Koliko godina treba da imam za lasersko skidanje dioptrije? 

Osnovni preduslovi koji treba da budu ispunjeni da bi pacijent bio pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, pored visine dioptrije (kratkovidost do -10.0, dalekovidost do +5.0 i astigmatizam do +/-5.0), su stabilnost dioptrije i godine starosti.

Donja starosna granica za lasersko skidanje dioptrije je 20 godina jer se smatra da se tada završava rast i razvoj, tj. da dioptrija postaje stabilna.

Zašto lasersko skidanje dioptrije nije za decu?

  • NESTABILNA DIOPTRIJA

Kod dece rast i razvoj oka još nije završen, pa samim tim dioptrija nije stabilna, tj. podložna je promenama. Laserskim skidanjem dioptrije se ne može zaustaviti rast dioptrije, već se samo uklanja postojeća dioptrija. Ukoliko njen rast nije završen, evidentno je da će i nakon izvršenog zahvata pacijent imati dioptriju, čime se ne ostvaruje osnovni cilj same operacije, tj. efekat nije trajan.

  • MOGUĆNOST RAZVOJA KERATOKONUSA

Lasersko skidanje dioptrije kod deceApsolutna kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije je keratokonus – ozbiljna bolest koja nastaje usled urođene slabosti rožnjače i koja se obično manifestuje u pubertetu. Dakle, do perioda adolescencije, ova bolest se ne može sa sigurnošću dijagnostikovati, pa ako se detetu koje ima predispoziciju za keratokonus uradi lasersko skidanje diotprije, to može izazvati trajno oštećenje rožnjače i ozbiljno ugroziti vid.

  • MOGUĆNOST TRAJNIH POSLEDICA PO VID

Kod dece je više nego kod odraslih izraženo ožiljavanje tkiva posle povreda ili operativnih zahvata. Stoga i u slučaju laserskog skidanja dioptrije, postoji velika opasnost od nastanka ožiljaka na rožnjači dečijeg oka, što može biti veoma opasno po vid.

Kako onda poboljšati vid kod dece?  

Lasersko skidanje dioptrije kod dece

Savetuje se da roditelji odvedu dete na prvi oftalmološki pregled sa širenjem zenica kod oftalmologa već u 3.-4. godini života. Važno je pažljivo pratiti razvoja deteta i njegovog vida, te se blagovremeno obratiti oftalmologu ukoliko primetite bilo koji od sledećih simptoma: bežanje oka u stranu, belu zjenicu, prečesto naginjanje glave, škiljenje, primicanje predmeta očima itd. 

Vid se razvija do 7.-8. godine života i od velike je važnosti da u tom periodu, ukoliko je potrebno, dete nosi adekvatnu korekciju (naočare), kako bi se vid pravilno razvio. U suprotnom može doći do razvoja slabovidosti – nedovoljno razvijenog vida koji nije moguće popraviti niti jednim dostignućem savremene oftalmologije.

Takođe je važno da se bar dva puta godišnje, a po potrebi češće, obavljaju redovne kontrole oftalmologa (ne u optičarskim radnjama), kako bi se pratile sve promene diotprije i kako bi se propisivanjem adekvatnih naočara, vidna oštrina mogla razvijati u potpunosti.  

Jedino postupajući po navedenim preporukama, doprinećete pravilnom razvoju vida svog deteta i sprečićete eventulane probleme. Kada se steknu uslovi za to, uvek se može uraditi lasersko skidanje dioptrije kojim će se postići dobar i jasan vid bez naočara i/ili kontaktnih sočiva.

Ostavite komentar