May 20, 2018

Oporavak posle PRK metode

Lasersko skidanje dioptrije se najčešće vrši dvema tehnikama: LASIK i PRK. Obe metode su podjednako uspešne i krajnji rezultat je isti – jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

PRK

Razlika je u načinu tretiranja površnog sloja rožnjače. Kod LASIK metode vrši se sečenje tankog sloja prednjeg dela rožnjače, stvarajući poklopčić (flep) ispod kog se laserskim zracima deluje na središnji sloj rožnjače, dok se kod PRK tehnike posebnom četkicom uklanja površinski deo rožnjače (tzv. epitel), nakon čega se laserskim zracima vrši korekcija dioptrije na otkrivenom tkivu rožnjače. 

U nastavku se nalaze smernice koje će pomoći pacijentima kojima je lasersko skidanje dioptrije vršeno PRK tehnikom.

Da li je PRK bolniji od LASIK-a?

Zahvaljujući lokalnoj anesteziji koja se daje u obliku kapi, lasersko skidanje diotprije je bezbolan zahvat, bez obzira kojom tehnikom se radi.

Šta me očekuje odmah posle operacije?

Po završetku operacije, ukapava se antibiotik i na oko se stavlja meko terapijsko sočivo, koje ima zaštitnu ulogu narednih 3-5 dana dok epitel ne zaraste.

Oko pola sata nakon operacije, prestaje dejstvo anestezije i tada se može javiti osećaj grebanja i „stranog tela” u operisanom oku, kao posledica uklanjanja epitela. Intenzitet ovih tegoba je individualan tj. varira od pacijenta do pacijenta i ublažava se uzimanjem propisanih lekova.

Savetuje se da oči držite što je više moguće zatvorene, kao i da boravite u polu zamračenoj prostoriji, prvih dan-dva nakon operacije.

Uobičajene dnevne aktivnosti u tom periodu vršite u skladu sa vašim potrebama i po subjektivnom osećaju.  

PRK

Da li je oporavak nakon PRK bolan?

Osećaj grebanja i „stranog tela” u očima je prisutan dan-dva nakon operacije. Intenzitet tegoba u ovom kratkom periodu je teško definisati. Većina pacijenata subjektivne tegobe opisuje kao neugodan osećaj, a manji broj njih ovo doživljava kao bolan period oporavka.

Posle laserskog skidanja dioptrije u prvih nekoliko dana se mogu javiti umanjena vidna oštrina, osetljivost na svetlost, suzenje očiju, osećaj grebanja i svraba, bez obzira na to kojom metodom je operacija izvršena. Razlika je u tome što kod PRK metode ove smetnje mogu trajati nekoliko dana duže, u odnosu na LASIK metodu kod koje opisane tegobe nestaju većinom dan-dva nakon operacije.

Koliko dugo traje oporavak?

Epitel rožnjače najčešeće zarasta u roku od 3 dana, iako kod nekih pacijenata može da traje i koji dan više.

Nakon operacije, svakodnevne životne aktivnosti se mogu redovno obavljati, čim rožnjača zaraste. Povratak na posao je moguć oko nedelju dana nakon operacije, dok se teže fizičke i sportske aktivnosti ne savetuju u prve 2-3 nedelje nakon operacije.

Kada ću dobro videti?

Nakon laserskog skidanja doptrije PRK metodom, potpuna stabilizacija vida kod većine pacijenata se očekuje nakon 2-3 nedelje. Kada se vid stabilizuje, efekat dobrog vida je trajan.

Kako bi osigurali uspešan oporavak, neophodno je da se pridržavate svih smernica, propisane terapije i opisanog postoperativnog režima. Takođe je neophodno da dolazite na sve potrebne kontrole, koje se savetuju jedan dan nakon operacije, sedam dana, mesec dana, tri meseca, šest meseci, kao i redovne godišnje kontrole.

Ostavite komentar