March 1, 2018

Kako izgleda život posle laserskog skidanja dioptrije?

Jedna od najčešćih dilema koju pacijenti imaju pre operacije je „Kada ću moći da se vratim uobičajenim obavezama?“. Mnogi upravo iz ovog razloga prolongiraju operaciju, čekajući „pravi momenat“ kada će moći da zaborave na sve svoje obaveze i posvete se danonoćnom odmaranju i postoperativnom oporavku.

Dobra vest je da nije potrebno da to radite!

Oporavak nakon operacije je brz i komforan, te već posle nekoliko dana možete da se vratite uobičajenim obavezama.   

Koliko dugo moram odsustvovati sa posla nakon laserskog skidanja dioptrije? U nastavku vam prenosimo neka od najčešćih pitanja pacijenata koja se odnose na aktivnosti posle operacije i odgovore iskusnih hirurga na ova pitanja.  

Koliko dugo moram odsustvovati sa posla nakon laserskog skidanja dioptrije?

Samo 5-7 dana posle zahvata, 95% ljudi vraća se poslovnim aktivnostima. Izuzetak su poslovi koji podrazumevaju teže uslove rada, kao što je: rad u prašnjavim i prljavim prostorijama, rad sa životinjama, rad pri izuzetno visokim ili niskim teperaturama, kao i teški fizički poslovi.

 

Nakon koliko vremena mogu da koristim računar i mobilni telefon?

Duže korišćenje računara i mobilnih telefona se ne preporučuje u prvih nekoliko dana, ali je to više stvar subjektivnog osećaja. Sami ćete osetiti kada je pravo vreme za to. Tokom višečasovnog rada za računarom, savetujemo da pravite kraće pauze na svakih 30-45 minuta i da češće ukapavate veštačke suze. 

Da li mogu da vozim nakon laserskog skidanja dioptrije? Da li mogu da vozim nakon laserskog skidanja dioptrije?

Dnevna vožnja je moguća već nakon 3-5 dana, ali ipak se preporučuje da se pacijent sedne za volan tek kada je siguran u stabilnost vida, što se naročito odnosi na duge i noćne vožnje. 

 

Koliko dugo posle laserskog skidanja dioptrije ne smem da se šminkam?

Šminkanje je dozvoljeno 7-10 dana posle operacije. Savet je da staru i dotrajalu šminku za oči zamenite novom, kako biste smanjili rizik od infekcija.

 

Ostavite komentar