January 28, 2018

Lasersko skidanje dioptrije pre odlaska na zimski godišnji odmor – DA ili NE?

Pacijenti veoma često donose odluku da lasersko skidanje dioptrije izvrše pre praznika i odlaska na zimski godišnji odmor. Uostalom, ko ne želi da izgleda sjajno na fotografijama sa odmora i nesmetano uživa u zimskim radostima bez naočara i kontaktnih sočiva?

Ipak, postoje smernice kojih se trebate pridržavati dok uživate na odmoru. U nastavku prenosimo odgovore na neke od najčešćih pitanja pacijenata pred polazak na zimski godišnji odmor, nakon izvršene intervencije laserskog skidanja dioptrije. 

Da li smem da letim avionom nakon laserskog skidanja dioptrije?

Iako ne treba da postoji opasnost od letenja avionom odmah nakon laserskog skidanja dioptrije, preporučuje se da ipak sačekate nekoliko dana. Naime, vazduh u kabini aviona je dosta suv, što može iritirati Vaše oči, pogotovo ukoliko je let dug. 

Uvek nosite veštačke suze i po potrebi ih ukapavajte tokom leta. Takođe, pokušajte da što više odmarate zatvorenih očiju. Vreme prekratite spavajući ili slušajući muziku, pre nego čitajući ili gledajući film. 

Lasersko skidanje dioptrije pre odlaska na zimski godišnji odmora – DA ili NE?Da li je skijanje nakon laserskog skidanja dioptrije bezbedno?

 Skijališta na visokim nadmorskim visinama imaju nizak nivo kiseonika i to može prouzrokovati usporeno zarastanje rožnjače. 

Sačekajte bar 10 dana posle operacije pre nego što krenete na skijanje i uvek sa sobom nosite veštačke suze, kao biste bili sigurni da se Vaše oči neće isušiti. 

Da li mogu plivati u bazenu nakon laserskog skidanja dioptrije?

Nakon laserskog skidanja dioptrije, savetuje se da izbegavate rizik od infekcija prvih nekoliko dana. Savetujemo da sačekate bar nedelju dana pre nego što odete u bazen. 

U vodi obavezno nosite zaštitne naočare kako biste bili sigurni da Vaše oči neće doći u kontakt sa hlorom. Nakon mesec dana, možete slobodno uživati kupajući se u bazenu, čak možete i roniti otvorenih očiju. 

Da li su mi potrebne sunčane naočare zimi?Da li su mi potrebne sunčane naočare zimi?

Kvalitetne sunčane naočare koje će Vašim očima pružiti zaštitu od štetnih UVA, UVB i UVC  zraka obavezne su i zimi. Takođe, štitiće Vaše oči od vetra i prašine. 

Kada padne sneg, izuzetno jaka refleksija može prouzrokovati zablještenja. Ovo je naročito opasno prilikom vožnje ili zimskih sportova. Kvalitetne sunčane naočare u velikoj meri smanjuju odsjaj, a naročito efikasna su polarizovana stakla. 

Da li je dozvoljeno sunčanje nakon laserskog skidanja dioptrije?

Povratak sa zimovanja sa bronzanim tenom može biti neodoljivo iskušenje, ali ipak budite oprezni. Zaštita od UV zračenja je neophodna svo vreme dok ste napolju najmanje 6 nedelja nakon operacije, a poželjno je i duže. Imajte na umu da UV zraci mogu napraviti ozbiljna oštećenja mrežnjače i rožnjače, te uzrokovati umanjenje vida. 

Ostavite komentar