August 15, 2016

Lasersko skidanje dioptrije u trudnoći: DA ili NE?

Tokom trudnoće, telo žene prolazi kroz brojne faze koje u većoj ili manjoj meri menjaju celokupno stanje organizma. Usled hormonskih promena, zadržavanja tečnosti u organizmu kao i povećane količine krvi, većina trudnica će primetiti da se određene promene dešavaju i sa njihovim očima.Promene u nivou hormona mogu uzrokovati male promene u dioptriji. Jedna od mogućih dijagnoza može biti tzv. “lažna kratkovidnost” koja nastaje zbog grčenja ili preteranog naprezanja akomodacionog mišića (čija je funkcija da nam omogući jasno razlikovanje predmeta bez obzira na njihovu udaljenost). Takođe, hormonske promene kao i promena sastava suznog filma, dovode do povećane suvoće očiju i iritacija. Zadržavanje vode u organizmu može prouzrokovati blago uvećanje ili zadebljanje rožnjače oka. Ova mala promena čula vida može dovesti do toga da Vam bude neprijatno da nosite naočare, koje su Vam odgovarale pre trudnoće. 

Skidanje dioptrije u trudnoći

Sve navedene promene su normalne i srećom kratkotrajne, te nestaju u prvih nekoliko meseci nakon porođaja ili po prestanku dojenja. Ipak, ove promene su dovoljan razlog zašto se lasersko skidanje dioptrije ne savetuje trudnicama i dojiljama

Da bi se utvrdilo da li je pacijent pogodan kandidat za intervenciju laserskog uklanjanja dioptrije, neophodno je izvršiti veoma detaljan preoperativni pregled tokom kog se ispituju svi neophodni parametri. Usled promena koje se dešavaju u toku trudnoće, na preoperativnom pregledu se ne mogu dobiti objektivna merenja i izračuni, što se odražava na nemogućnost predviđanja postoperativnog uspeha. 

Lasersko skidanje dioptrije u trudnoći

Usled svega navedenog, lasersko skidanje dioptrije se, kao pouzdana procedura trajnog uklanjanja dioptrije, savetuje nakon perioda trudnoće i dojenja.  

 

 

Ostavite komentar