July 20, 2016

Nega očiju posle laserskog skidanja dioptrije u letnjem periodu

Lasersko skidanje diotprije je iz godine u godinu postalo sve privlačnije rešenje za svakog ko želi da se brzo, sigurno i bezbolno oslobodi dioptrije i obaveze svakodnevnog nošenja naočara ili kontaktnih sočiva. Veliki broj pacijenata se opredeljuje da izvrši operaciju u proleće ili rano leto, želeći da savršenog vida dočekaju sunčane dane i uživaju u čarima leta. U nastavku odgovaramo na najčešća pitanja pacijenata u vezi sa postoperativnom negom očiju u letnjem periodu.

Nega očiju posle laserskog skidanja dioptrije u letnjem perioduKoliko dugo posle operacije ne smem da plivam?

 

Nakon dugogodišnjeg nošenja naočara i/ili kontaktnih sočiva i suočavanja sa svim ograničenjima koje nemeće loš vid, ono čemu se pacijenti leti najviše raduju nakon operacije je plivanje. 

Međutim, nakon laserskog uklanjanja dioptrije, oči su veoma osetljive na infekcije, tako da se plivanje ne preporučuje u prvih 7 dana, ako je u pitanju bazen, odnosno prvih 14 dana, ako je reč o moru, reci ili jezeru. Nakon toga je plivanje dozvoljeno ali uz obavezno nošenje naočara za ronjenje, kao zaštita od štetnog uticaja hlora i sitnih bakterija i mikroorganizama. Takođe, treba izbegavati ronjenje, jer to može dodatno isušiti oči. Plivanje i ronjenje bez navedenih mera predostrožnosti je dozvoljeno mesec dana nakon operacije.  

Kada mogu učestvovati u vodenim sportovima? 

Skakanje u vodu i umerene vodene aktinosti, kao što su ronjenje, jedrenje ili vožnja kajakom, se ne savetuju u prve dve nedelje. Nakon toga su dozvoljene ali uz odgovarajuću zaštitu očiju (nošenje zaštitnih naočara). Zahtevnije aktivnosti u vodi, kao što su skijanje na vodi, surfovanje itd. se ne savetuje pre isteka tri nedelje. Tek nakon mesec dana je dozvoljeno nesmetano bavljenje vodenim sportovima, pa čak i onim ekstremnijim. 

Nega očiju posle laserskog skidanja dioptrije u letnjem perioduDa li smem da se sunčam?

Nakon laserskog uklanjanja dioptrije, pacijentu se savetuje da pri svakom izlaganju dnevnoj svetlosti u prvih mesec-dva, obavezno nosi zaštitne sunčane naočare. Naime, štetni UV zraci mogu dovesti do određenih komplikacija kao što je zamagljenje vida ili čak oštećenje mrežnjače. S druge strane, u periodu zaceljenja, oči postaju posebno osetljive na svetlo pa će nošenje zaštitnih naočara doprineti smanjenju nelagodnosti i ubrzanju oporavka. Pored zaštitnih naočara, pri direktnom izlaganju suncu, savetuje se i nošenje šešira sa širokim obodom, kako bi cela regija oko očiju bila pokrivena.

 

Ostavite komentar