May 26, 2016

Šta je astigmatizam i kako se ispravlja?

šta je astigmatizam i kako se lečiAstigmatizam predstavlja refrakcionu anomaliju kod koje usled nejednake zakrivljenosti rožnjače (prednjeg, najistaknutijeg, providnog dela oka) dolazi do pojave ne jednog, nego više fokusa svetlosnih zraka. To uzrokuje zamagljen, nejasan vid posmatranog predmeta, deformisanu sliku ili deformaciju slova prilikom čitanja teksta. Astigmatizam može postojati samostalno ili može biti udružen samiopijom (kratkovidost) ili hipermetropijom (dalekovidost). 

Simptomi astigmatizma

  • mutna ili iskrivljena slika
  • žmirkanje pri gledanju na blizinu i na daljinu
  • držanje glave u kosom položaju pri čitanju, gledanju televizora, itd.
  • glavobolja, vrtoglavica, umor 

Astigmatizam je vrlo često nasledan, javlja se još u dečjem uzrastu i može se vremenom povećavati. Ukoliko se redovnim kontrolama uoči njegov kontinuirani rast može se posumnjati na bolest koja se naziva keratokonus. Ovo stanje se mora pratiti jer se u većini slučajeva radi o progresivnom oboljenju rožnjače koje se u određenom trenutku mora lečiti učvršćivanjem rožnjače tzv. CXL tehnika. 

Mogu postojati urođeno veliki astigmatizmi udruženi sa dalekovidošču ili kratkovidošću ili samostalni, koji ukoliko se na vreme ne koriguju optičkim pomagalima (naočare, kontaktna sočiva), mogu izazvati trajnu slabovidost. 

dijagnoza astigmatizmaDijagnoza astigmatizma

Kako bi se uspostavila dijagnoza astigmatizma, neophodno je otići na oftalmološki pregled gde će oftalmolog uraditi pregled na široke zenice, kako bi tačno i objektivno odredio veličinu refrakcione greške. Merenjem svetlosne refleksije od površine rožnjače se vrši uređajem koji se naziva keratometar. Zakrivljenost rožnjače se meri posebnim instrumentima, najčešće se obavi topografija rožnjače (mapa rožnjače).

Lečenje astigmatizma

Astigmatizam se može ispraviti na više različitih načina.

  • Najčešće je to nošenjem naočara koje imaju cilindrična stakla (ova stakla izgledaju kao i sva ostala ali imaju različitu dioptriju pod određenim uglovima koje lekar na receptu napiše).
  • Takođe se može ispraviti nošenjem kontaktnih sočiva (gas propusna kontaktna sočiva ili specijalna meka torična kontaktna sočiva).

 Lasersko skidanje dioptrije

  • Sve češća odluka većine pacijenata je laserskoskidanje dioptrije. Laserski zraci mogu ukloniti astigmatizam do +/-5.0D i ishod je jasan i oštar vid. Procedura je bezbolna i pouzdana, traje 10-ak minuta, izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i rezultat je odmah vidljiv.
  • Astigmatizam se može ispraviti ugrađivanjem specijalnog toričnog intraokularnog sočiva, koje se postavlja na mesto prirodnog sočiva u oku, preuzimajući njegovu funkciju. Operacija traje 10-15 minuta, izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna i komforna. Pravljenjem malog reza na koji nije potrebno staviti šav, rana zarasta brzo, bez tegoba. Razlikujemo torična monofokalna sočiva (čijom ugradnjom pacijent u oko 95% slučajeva dobija dobar vid za daljinu, bez potrebe za nošenjem naočara, dok za blizinu mora nositi naočare) i torična multifokalna sočiva (nakon ugradnje pacijent se oslobađa potrebe nošenja naočara i za blizu i za daleko, sa verovatnoćom oko 95%). Saznajte više o ovoj intervenciji klikom na: LINK.

Izvor: Perfect Vision

Ostavite komentar