January 25, 2014

Šta ako nisam pogodan kandidat za lasersko uklanjanje dioptrije?

Pre operacije laserskog uklanjanja dioptrije, neophodno je obaviti detaljan oftalmološki pregled na kom će se, kroz niz pretraga, utvrditi da li je pacijent pogodan kandidat za lasersko uklanjanje dioptrije. 

Osnovni preduslovi koji treba da su ispunjeni:

 1. Pacijent treba da ima navršenih 20 godina života
 2. Dioptrija treba da je stabilna najmanje godinu dana unazad (tj. da se nije menjala više od +/- 0.50 D)
 3. Dioptrija treba da je u rasponu od:
  1. hipermetropija (dalekovidost) do + 5.0 D
  2. miopija (kratkovidost) do – 10.0 D
  3. astigmatizam do + / – 5.0 D 

Ipak, čak i uz ispunjenje svih navedenih preduslova, moguće je da pacijent ne bude odgovarajući kandidat za operaciju. Ovo se može dogoditi ukoliko rožnjača oka nije dovoljno debela ili nije odgovarajućeg kvaliteta, te nije pogodna za delovanje lasera na nju. Takođe, ukoliko osoba ima neke druge pridružene očne bolesti (npr. kataraktu, bolesti žute mrlje ili vidnog živca itd.), neće biti pogodan kandidat za operaciju. 

Za većinu pacijenata za koje se na pregledu utvrdi da nisu odgovarajući kandidati za lasersko uklanjanje dioptrije, rešenje je korigovanje dioptrije i poboljšanje vida ugradnjom intraokularnih sočiva. 

Intraokularna sočiva predstavljaju jednostavna, minijaturna veštačka sočiva koja se ugrađuju u oko i ostaju trajno u njemu, bez bilo kakvih smetnji i nelagodnosti. Ova sočiva se izrađuju od biokompatibilnih materijala, koje oko ne tretira kao strano telo. Intraokularna sočiva preuzimaju funkciju prirodnog očnog sočiva i time uspešno koriguju kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam, tačnije dioptrije od -20.0D do +10.0, što predstavlja daleko širi raspon dijoptrija koje se mogu korigovati, u odnosu na lasersku intervenciju.  

Intraokularna sočiva se mogu ugraditi u oko na dva načina:

 • uz očuvanje prirodnog sočiva (fakno intraokularno sočivo) ili
 • potpunom zamenom prirodnog sočiva.

U prvom slučaju ugrađuju se fakna prednjekomorna i zad­njekomorna sočiva, a u drugom slučaju mogu se ugrađivati, osim klasičnog sferičnog sočiva, i žuta (“natural”), asferična i multifoka­lna intraokularna sočiva

Operacija ugradnje intraokularnih sočiva spada u jednodnevnu ambulantnu hirurgiju. Hirurg oftalmolog, koristeći vrhunski ultrazvučni aparat, pravi minimalni rez od 2-2,75mm na rožnjači kroz koji ugrađuje meko, savitljivo sočivo u oko, bez postavljanja šavova. Sama intervencija traje oko 10-20 minuta, vrši se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna za pacijenta. 

Zahvaljujući rapidnom tehnološkom razvoju u oblasti oftalmologije, ugradnja sočiva danas predstavlja veoma pouzdanu i efikasnu metodu trajnog korigovanja dioptrije.

Intraokularno sočivo Intraokularno sočivo Intraokularno sočivo

 

11 Comments

 1. milan March 21, 2014 at 11:36 am #
  pozdrav.Imam jedno pitanje.Moj sestogodisnji sin ima strambizam i slabovido mu je levo oko,nosi naocare sa dioptrijom +4.5(na levom oku).e sad mene zanima da li ce u slucaju ove intervencije laserskog skidanja dioptrije oko normalno videti ili ce i dalje biti slabovido.Pozdrav iz Krusevca.
  • admin March 21, 2014 at 11:24 pm #
   Poštovani Milane, Retki su slučajevi da dete ima samo i po pogotovo tako veliku dioptriju na jednom oku a baš nikakvu na drugom, tako da bih Vam savetovala još jedan pregled od strane strabologa (očni lekar za razrokosti) da se na detaljnom pregledu na široke zenice (širene atropinskim kapima) utvrdi tačna dioptrija, izmeri ugao razrokosti i detetu prepisu najbolje naočare, zatvori zavojem po određenoj šemi bolje oko kako bi se popravio koliko god više je moguće vid na slabijem oku. Vid se razvija do sedme godine života i ako vaše dete nema dobru terapiju gubite poslednju godinu kada se to još može uraditi jer posle nikakvom terapijom to nikada u životu nećete detetu moći popraviti. Lasersko uklanjanje dioptrije se vrši nakon 20. godine ali npr. ako Vaše dete sada vidi 40% sa naočarima tako će videti i ako jednog dana skine dioptriju jer LASER NE LEČI SALBOVIDOST. Srdačan pozdrav.
 2. atijas dragana August 19, 2014 at 7:41 pm #
  Moja majka ima 89 godina..cita novine..gleda televiziju..ide svaki dan da kupuje..nosi naocale..voli da sama zivi....voli da bude bolesna i stalno nešto izmišlja samo da bi joj se nešto dešavalo..ne kontaktira puno sa komšilukom jer prica samo o bolestima...ovo sve pišem da bi je malo upoznali..najnovije je da hoce lasersku operaciju...obje smo penzionerke a sociva koštaju 500 maraka..ne da mi nalaz ljekara da vidim da piše da mora imati lece..jesu li to godine za stavljanje leca...izvinite što ovako pišem ali pokušavam doci di nekog saznanja...Hvala
  • admin August 21, 2014 at 2:21 pm #
   Poštovana Dragana, U ovoj životnoj dobi već ne savetujemo lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko je potrebna operacija katarakte u toku te operacije nužno je ugraditi veštačko intraokularno sočivo kakao bi se postigla što bolja vidna oštrina. Detalje vezano za operaciju Vam možemo dati jedino nakon izvršenog pregleda. Ukoliko su Vam potrebne bilo koje druge informacije, stojimo Vam na raspolaganju. Srdačan pozdrav.
 3. Ivana October 8, 2014 at 4:53 pm #
  Postovani,od svoje 7 godine nosim naocare i dioptrija je bila od +0.25 do +0.50.Sada imam 24 godine i veoma lose vidim,moja trenutna dioptrija je -1.25 na oba oka,s tim sto je na levom oku cilindricno staklo.Dioptrija je ista vec dve godine. Zanima me da li bi mi lasersko skidanje dioptrije trajno vratilo normalan vid? Unapred zahvalna
  • admin October 9, 2014 at 2:38 pm #
   Poštovana Ivana, Svakom pacijentu koji je zainteresovan za lasersko uklanjanje dioptrije, potrebno je obaviti detaljan oftalmološki pregled sa širenjem zenica, na kom ćemo uraditi određena snimanja i nakon toga utvrditi da li ste pogodan kandidat za ovu vrstu intervencije. Prema najvećem broju statistika, oko 95% pacijenata koji laserom uklone dioptriju, ne moraju više nositi naočare. Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Srdačan pozdrav.
 4. Maja January 23, 2018 at 3:29 pm #
  Da li kod postojanja kongenitalne katarakte sme da se radi lasersko skidanje dioptrije?Ako ne sme ,zasto? Da li ce to ubrzati razvoj katarakte?Dioptrija mi je -1.75.Unapred hvala...
  • admin January 24, 2018 at 8:13 am #
   Poštovana, Ako je kongenitalna katarakta uzrok smanjenog vida i kratkovidosti onda je kontraidikovano raditi lasersko uklanjanje dioptrije jer se time ništa ne bi poboljšalo već naprotiv. Ako to nije slučaj i radi se o perifernim statičnim malim mestimičnim zamućenjima, koja ne umanjuju niti će umanjiti vid i imate minus koji nije uzrokovan kataraktom, onda ako ste po obliku i debljini rožnjače dobar kandidat može se raditi lasersko uklanjanje dioptrije. Srdačan pozdrav.
 5. Nikola June 4, 2020 at 11:30 pm #
  Imam 15 godina imam dioptriju na oba oka 2.25,takodje imam cilindar od 3.25 oftamolozi su mi objasnili da ja nikada necu videti 100% iz razloga sto se u periodu od 8 godina moje oko nije lepo razvilo,mada moja dioptrija je krenula od osmog razreda moje pitanje je da li bi laserska korekcija vida radila na meni i ako ne vidim sa dioptrijom 100% vec 90% hvala vam unapred.
  • admin June 8, 2020 at 7:33 pm #
   Poštovani, Laserkim skidanjem dioptrije Vi se rešavate naočara, a vidite kao sa najboljom dioptrijom. Dakle ukoliko postoji slabovidost, ona ostaje i nakon operacije. Srdačan pozdrav.

Ostavite komentar